МРТ у другій міській лікарні Чернігова вже придбаний, але ще не працює

Магнітно-резонансна томографія є важливою частиною діагностування та призначення правильного лікування хворим. Це безболісний метод медичної діагностики без променевого навантаження. Великою перевагою цього методу є можливість застосування дітям будь-якого віку і вагітним.

Ось тільки наразі в нашому обласному центрі пройти МРТ за направленням лікаря (тобто безоплатно для пацієнта) можна в одному місці – в обласній лікарні. Та і те, аби пройти МРТ, крім направлення, потрібні наполегливість та терпіння, адже черга може тягнутися кілька місяців. Тому, щоб зробити для чернігівців МРТ доступнішим, депутати міської ради ще у липні 2023-го року вирішили купити МРТ-апарат для другої міської лікарні. Ми дізнавалися чи працює він наразі.

Довго справа робиться

друга міська лікарня

Тендер на закупівлю апарату МРТ оголосили у січні 2024-го. Як ми повідомляли, у торгах взяла участь лише одна фірма – столична ТОВ «ПРОТЕК СОЛЮШНЗ УКРАЇНА», яка знизила початково запропоновану лікарнею ціну на 10 тисяч гривень. У підсумку, вартість апарату МРТ «SIGNA Victor», що вироблений у Китаї, для міського бюджету склав 61 мільйон 990 тисяч гривень. Як слідувало з пояснювальної записки до березневого рішення виконкому, котрий надав дозвіл на укладання договору, кошти на закупівлю апарату МРТ мали взяти з бюджету розвитку Чернігова.

Тоді ж, у березні 2024-го, заступниця начальника міського управління охорони здоров’я Ольга Малець не стала називати конкретних термінів введення апарату МРТ в експлуатацію. А ось в.о. мера Чернігова розраховував, що МРТ почне працювати ще у першій половині 2024-го.

Втім, на дворі вже жовтень, отже перша половина цього року давно минула. А новин про те, що у другій лікарні запрацював апарат МРТ так і не з’явилося.

Чому МРТ досі не працює?

світлина Сєргєя Карася

Договір про закупівлю апарату МРТ був підписаний 14 березня 2024-го року. До лікарні він мав бути поставлений до 30 червня. Втім, раніше грудня, схоже,  він не запрацює.

Як пояснюють у міській раді, триває обладнання приміщення для МРТ, і лише після закінчення ремонту мають отримати дозвільні документи:
 

Сергій Фесенко
Віце-мер Чернігова Сергій Фесенко, світлина пресслужби Чернігівської міської ради

- Станом на сьогодні придбаний апарат магнітно-резонансної томографії не введений в експлуатацію, оскільки вимоги безпечної експлуатації медичного обладнання 2024 року виробництва потребують облаштування приміщення, відмінного від того, що було визначене раніше. Наразі проводяться роботи з підготовки відповідного приміщення до встановлення апарату магнітно-резонансної томографії, які мають завершитися до 01.12.2024, після чого необхідно отримати документи дозвільного характеру, що передбачено для такого типу обладнання, – розповів нашому виданню заступник міського голови Чернігова Сергій Фесенко.

Чи вдасться отримати дозвільні документи наприкінці року – це питання, як-то кажуть, «із зірочкою». Можна припустити, що реалістичні терміни введення МРТ у другій лікарні в експлуатацію – початок 2025-го року.

При цьому, у міській раді обіцяють, що пройти обстеження на апараті можна буде безкоштовно (звісно, для цього знадобиться електронне направлення):

- Після здійснення всіх необхідних процедур, апарат магнітно-резонансної томографії буде введено в експлуатацію. Громадяни матимуть змогу отримати діагностичне обстеження за допомогою апарату магнітно-резонансної томографії у порядку, передбаченому програмою медичних гарантій, безкоштовно, – заявляє пан Фесенко.

За своє життя автору цього матеріалу неодноразово доводилося робити МРТ-обстеження. Тож важливість цієї процедури для вірного діагностування він знає не тільки з сухих цифр статистики. Тож будемо сподіватися, що вже найближчим часом МРТ для чернігівців стане доступнішим, а це, у свою чергу, збільшить шанси на покращення стану здоров’я городян.