Здатен прослужити понад 100 років: у Чернігові відкрили новий міст через Десну

У Чернігові завершили будівництво нового мосту через річку Десна, який став одним із найбільших інфраструктурних проєктів країни.

Про це у Фейсбук повідомляє власник компанії «Автострада» Максим Шкіль.

Попередній міст на об’їзді у місто зруйнували росіяни у березні 2022 року під час облоги Чернігова. Тоді повністю були знищені два металеві 80-ти метрові прольоти.

Перш ніж почати будівництво нового мосту на дві смуги в кожну сторону, компанія «Автострада» забезпечила тимчасовий проїзд, відновивши старий міст, а також провела складні роботи з очищення дна Десни від уламків.

Довжина нового мосту – 628 метрів. Найдовший металевий прогін без опор – 106 метрів. Зазначається, що балки для цього прогону були виготовлені з останньої довоєнної партії металу легендарної маріупольської «Азовсталі».

Всього за 5 місяців інженери проєктного інституту «Автострада» розробили проєкт нового моста. Його спорудження тривало майже 2 роки – за системою DESIGN&BUILD, яка дозволяє проєктувальникам та будівельникам працювати паралельно.

Мостові прогони виконані з монолітного залізобетону з використанням технології пост-напруженого бетону.

Для зручності місцевих жителів міст обладнано велодоріжками, підземними переходами, шумозахисним екраном та розв'язками з обох сторін. Система моніторингу контролює стан конструкції під час транспортних навантажень, а метеостанція інформує про погодні умови та можливі обмеження руху.

17 жовтня 2023 року комплекс внесено до Книги рекордів України за найдовшу суцільну монолітну прогонову будову, яку було забетоновано за 122,493 метра безперервно майже дві доби.

Перед відкриттям руху міст пройшов спеціальні випробування, які підтвердили точність розрахункових параметрів. За словами спеціалістів, термін експлуатації нового мосту становить не менше 100 років.