Возять до закарпатського табору, готують їжу та проводять заняття — в Чернігові працює безкоштовний простір для дітей

А ще допомагають з житлом вимушеним переселенцям, працевлаштовують та надають речі першої необхідності. Благодійний фонд «Карітас Чернігів» зародився у вересні 2022-го. А цьогорічного січня ще й створив простір, де діти до 17 років можуть безкоштовно проводити дозвілля з користю. 

За умовами проєкту, відвідувати простір можуть люди таких соціальних категорій:

  • сімʼї з трьома і більше дітьми, 
  • одинокі батьки або опікуни,
  • особи та сімʼї без стабільного доходу, 
  • діти, які виховуються іншими родичами або залишилися сиротами,
  • сімʼї чинних, зниклих безвісти або загиблих військовослужбовців, 
  • діти, які постраждали внаслідок воєнних дій.

Та координаторка, дружнього до дитини, стаціонарного простору благодійного фонду «Карітас Чернігів» Оксана Олійник запевняє, що не відмовляють нікому.

«Кожного робочого дня, з 14:00 до 17:30, у нас проходять безкоштовні заняття. Нас вже відвідало більше 200 дітей. Жодних релігійних питань їм не нав’язуємо. Ми проводимо екскурсії, водимо до кінотеатру, музеїв. А ще домовилися з місцевим кафе і проводимо там кулінарні майстер-класи для дітей, вчимо їх англійської.»

Всі матеріали закуповують за гроші благодійного фонду. У фінансуванні допомагають  донори з Франції. А підвальне укриття може вміщувати до сотні людей.

Щоп’ятниці тут для дітей проводять заняття в рамках еко-проєкту. Програму розробили в Чернівецькому університеті. Вона передбачає вивчення екології та біології. Дітлахи пишуть проєкти як правильно, на їхню думку,  сортувати сміття та зберігати довкілля, створюють годівнички для тварин. А в якості подарунку влітку відвідали табір у Карпатських горах.

Та приділяють увагу тут не лише дітям. Фонд підтримує батьків, які потребують продуктів, одягу, правової підтримки. А за необхідності є змога поспілкуватися з психологами.
 

«Нещодавно звернулася до нас жінка, 14-річна донька якої майже не виходила з дому, постійно перебувала у тривожному стані. А на вулиці постійно одягала навушники, щоб не зосереджуватися на соціумі. Дуже боялася, що люди щось про неї скажуть. Ми поспілкувалися з її мамою і побачили, що вона намалювала свою доньку-підлітка маленькою дівчинкою. Це так звана заборона дорослішання від батьків. Але результатом своєї роботи ми пишаємося. Дівчинка вже вдруге відвідала табір на Закарпатті», — ділиться успішними напрацюваннями консультантка у напрямку позитивної психотерапії Олена Дрозд.

«Також у нас є батьківський та жіночий клуби, де обговорюємо те, що турбує. Відшуковуємо самоідентичність. А ще у нас тут є клуб активного довголіття. Для чоловіків і жінок у віці 65+. Влаштовуємо їм зустрічі з сімейними лікарями», — долучається до розмови її колега Людмила Третиннікова.

До двоповерхової сірої будівлі о 14:00 на вул. Любецьку, 52 в Чернігові, вхопившись за руки батьків, поспіхом збігаються діти. Журналісти Чернігівської Медіа Групи якраз потрапили до простору на лекцію щодо небезпеки вибухонебезпечних предметів. Фахівці з організацій, які займаються гуманітарним розмінуванням, тут часті гості. 
 

«Стараємося урізноманітнити заняття і кожного дня придумуємо дітям щось нове. Розвиваємо творчість і уяву. На кухні нещодавно готували хот-доги і розказували історію їхнього виникнення. На подвір’ї проводимо пікніки, коли було спекотно — обливалися водою. Наша мета — дати змогу дітям відчути тебе затишно, допомогти знайти нових друзів і не лише весело та цікаво провести час, але й з користю», — розповідає координаторка, дружнього до дитини, стаціонарного простору благодійного фонду «Карітас Чернігів» Оксана Олійник.

Чи справді дітям тут цікаво — запитуємо у батьків. 

«Кліму 8 років, Алісі — шостий пішов. Вони не просто йдуть сюди, а біжать, відкладають всі інші справи заради цього. Воджу їх близько 4 разів на тиждень. А для мене дуже важливим є те, що тут є укриття», — перехоплюємо в коридорі місцеву маму Вікторію.

«А у мене троє дітей-підлітків. Рік тому ми переїхали з Семенівки до Чернігова. Я побачила, що моїм дітям треба допомога. Перший час вони жили у стресі, без належних умов. Спершу ми пішли до психолога, а потім потрапили до цього простору. Тут ми всі знайшли спокій, друзів і так змогли адаптуватися до нового життя», — згадує перші родинні походи до простору вимушена переселенка Євгенія.

Тож, якщо ви не знаєте як або бракує часу організувати дитині якісне і безкоштовне дозвілля — можете сміливо довірити своє чадо, а за потреби і себе простору «Карітас Чернігів» щодня з 14:00 до 17:30 за адресою вул. Любецька, 52.