Відремонтували понад 720 велосипедів: як чернігівські екоактивісти допомагають постраждалим від війни та малозабезпеченим родинам

Громадська організація «Еко Місто» ремонтує вживані велосипеди з-за кордону, та передає їх чернігівцям, які цього потребують. Небайдужі збираються двічі на місяць у центрі «Перемога», де й проходять велотолоки.  Детальніше про цей цікавий та корисний соціальний проєкт нам розповів голова ГО «Еко Місто» Сергій Безбородько.

Соціальна веломайстерня у Чернігові була створена в рамках ініціативи Bikes For Ukraine. Вже два роки Еко Місто ремонтує вживані велосипеди, та передає їх волонтерам, громадам, що постраждали внаслідок бойових дій, соцпрацівникам, дітям та іншим людям, які цього потребують. Мета доволі проста – підтримати сталу міську мобільність та допомогти деокупованим населеним пунктам.

- Зараз велосипед – це просто необхідний засіб мобільності. Часто у селах, або при поганому покритті, велосипед – це єдине, що може проїхати. Він може добре виручити, якщо  треба дістатися на роботу, чи ще кудись, або якщо в місті не працює громадський транспорт, або немає пального, – наголошує Сергій Безбородько.

Громадська організація отримує велосипеди від різних закордонних партнерів та меценатів. Інколи й чернігівці можуть подарувати власний транспорт, таких вже близько 10. Також Еко Місто шукає спонсорів, які могли б допомогти з відновленням вживаних велосипедів.

За два роки екоактивісти відремонтували понад 720 велобайків. Протягом цього часу громадська організація встигла запустити соціальну майстерню під назвою «ВелоКухня», де й відновлюється транспорт. У толоках зазвичай бере участь переважно молодь, а саме волонтери громадської організації, а також велосипедисти, які розуміються на механізмі й можуть допомогти з ремонтом. Голова ГО розповідає:

- Ми стараємося збиратися на толоки мінімум двічі на місяць у суботу, або влаштовувати якісь тематичні заходи.

Найчастіше вживані велосипеди потребують заміни ланцюгів, тросів перемикання, чи гальмівних тросів, але бувають і складні випадки. Також важливо перевіряти цілісність камер та коліс, адже частенько до Чернігова надходить  транспорт з доволі цікавих місць.

- Деякі були конфісковані на вулиці, – пояснює Сергій Безбородько. –  У нас є такий досвід з Нідерландами й Данією, там часто муніципалітет конфіскує велосипеди з вулиці, якщо вони стоять без нагляду більше призначеного терміну. У них є така проблема, як надлишок велосипедів,  тож є можливість забирати їх в Україну.

Інколи ремонт велосипеда обходиться від 1000 до 5000 грн, проте це все одно дешевше, аніж придбати новий транспорт. Як екоактивісти, учасники толоки стараються при можливості використовувати вживані запчастини з інших велосипедів, аби дати їм друге життя, та не збільшувати кількість сміття. Якщо до громадської організації потрапляє електровелосипед, його відновлюють на механічний хід, оскільки ремонт передбачає купівлю акумулятора, а це не дешево.

Відновлений двоколісний транспорт передають у постраждалі від бойових дій громади, волонтерам, медикам, соціальним працівникам, жителям околиць Чернігова, дітям із малозабезпечених родин, та іншим людям, які цього потребують.

- Через різні гуманітарні штаби, через наших партнерів, ми збираємо запити, обробляємо їх, і передаємо людям велосипеди, коли вони готові.  Є форма запиту через сайт, або часто можуть звертатися  прямо до нас. Інколи ми самі ініціюємо передачу велосипедів, наприклад, нещодавно віддали у модульне містечко на лижній базі.  Ми до них заїхали, познайомилися, запитали, чи є у них потреба, і потім передали велосипеди.  До цього передали жителям мікрорайону Бобровиця. Ми також запитали, чи є потреба, запит підтвердили, і вже 10 велосипедів у людей.

Еко Місто не просто роздає велосипеди аби кому, громадська організація підтримує людей із вразливих категорій, та тих, хто допомагає іншим.

- Люди позитивно реагують на допомогу, радіють, тому що зараз велосипед не всім навіть по кишені. Наразі новий коштує від 5-10 тисяч гривень. Наші велосипеди хороші, вони з-за кордону, мають дорогі та якісні запчастини. 

На сьогодні «ВелоКухня» фінансується Європейським фондом за демократію. У рамках цього проєкту громадська організація може оплачувати оренду майстерні, гонорар механіка, купувати запчастини, та проводити тематичні івенти, як от заходи з нагоди Європейського тижня мобільності, який відзначали з 16 по 22 вересня.

Голова громадської організації Сергій Безбородько зазначає, що якщо чернігівці мають вдома двоколісний транспорт у хорошому стані, яким не користуються, його можна передати у соціальну майстерню. А вже звідти відремонтовані велосипеди відправляться до нових власників.