«Наші ресурси обмежені» – чернігівські волонтери потребують вашої допомоги

Громадську організацію «Об’єднання добровольців «Бо Можемо» створено з метою допомогти людям, які втратили житло внаслідок бойових дій. Однак з кінця 2022 року волонтери розпочали плести сітки та виготовляти свічки для наших захисників. А згодом з’явився ще один напрямок, і ще один, і ще. Чим саме волонтери допомагають військовим, та як долучитися, розповів співзасновник ГО «Об’єднання добровольців «Бо Можемо» Андрій Галюга.

Діяльність громадської організації розпочалася саме з розбору завалів та відбудови постраждалих осель. Однак згодом це переросло у велику допомогу військовим. Розпочалося все в кінці 2022 року, коли волонтери отримали запит від наших захисників на будівельний інструмент. «Зараз війна дронів, лопати та артилерії», – згадує фразу одного військового Андрій Галюга. Спочатку віддали резервний, а потім почали купувати лопати, кирки та інше. Оскільки запити зростали, з’явилися перші збори. Так і розпочався розвиток допомоги ЗСУ.
 

Окопні свічки

«Бо Можемо» розпочали виготовляти окопні свічки в кінці 2022 року. Ідею підгледіла в соцмережах Оксана Бойко. Оскільки локація вже була, волонтери швидко перейшли від задуму до втілення. Андрій Галюга розповідає:

- Це не просто позаливати віск чи парафін. Сам процес виготовлення починається від сортування тари, підготовки баночки, її треба почистити, помити, висушити. Треба обрізати картон, скрутити, розтопити віск, парафін. Ну тобто це такий не складний процес, але  він вимагає певного часу.

Скільки виробів уже виготовили – навіть нереально вирахувати. Чого вартий лише той день, коли волонтерам вдалося зробити рекордну кількість – понад тисячу окопних свічок.

Такий виріб виконує роль обігріву. Навіть при звичайних умовах у цей період холодно ночувати у лісі, а що вже говорити про захисників, які не завжди мають можливість розвести багаття, чи обігрітися іншим способом. Окрім цього, завдяки окопній свічці можна нагріти воду на чай, або їжу. Готові вироби відправляються і на лінію фронту, і на прикордоння, яке щоденно потерпає від обстрілів. 

- Де просять, там і допомагаємо. Для нас абсолютно немає різниці це Куп'янськ чи Запоріжжя, Суми чи Лиман. Все це наша земля, яку обороняють наші хлопці, – наголошує співзасновник громадської організації.

Потреба в окопних свічках з’явилася вже місяць тому. Виготовлення виробів відбувається за наявності парафіну. Зазвичай волонтери обирають дні, в які роблять заготовки, а потім кілька днів іде на заливку. Доєднатися до роботи може кожен охочий, усі анонси розміщуються на сторінках «Бо Можемо» в соціальних мережах, посилання на які ми додали в кінці тексту. Також волонтери з радістю приймуть жерстяні банки для свічок, віск і парафін.

- Власники пасік продають віск, але все-таки можливо є якісь залишки, ми б їх прийняли для свічок, – говорить Андрій Галюга. – Також хочу звернутися до  служителів релігійних організацій, церков, в храмах є залишки від свічок, ми теж готові їх переробляти.


Маскувальні сітки

Паралельно з виготовленням окопних свічок волонтери «Бо можемо» взялися за плетіння маскувальних сіток. Цю справу започаткувала волонтерка Марина Лисенко, і згодом обсяги почали зростати.

- Сітка – це просте елементарне маскування, – пояснює волонтер. – Воно підбирається під ландшафт, пору року та інші чинники. Важливий і розмір сітки, і плетіння. Це не дорогий, простий розхідний матеріал, який приховує техніку, окопи, позиції, та інше. Якщо сітка дуже міцна,  то на ній може зависнути ворожий дрон, або навіть Ланцет, і завдати меншого ураження. Тобто окрім маскування це й захист.

«Бо Можемо» використовують для сіток переважно білу не фарбовану тканину, наприклад, простирадло, наволочки, підковдри, медичні халати. До речі, сітка з таких матеріалів розміром 6х6 важить не мало, до того ж вона міцна, і здатна витримати різне навантаження. Однак маскувальна сітка – це розхідний матеріал, який військові не завжди можуть забрати.

Час плетіння сітки залежить від розміру, матеріалу, та кількості людей. На це може піти й день, і два, і тиждень.

- Зараз, на жаль, активність в будь-яких волонтерських ініціативах знизилася, причому дуже суттєво, як в матеріалах, так і в залученості людей та донатах. Є ряд об'єктивних причин, чому так стається. Напевно перша причина в тому, що це стало буденністю. Плюс у людей є робота, ну і моральна втома, яка демотивує, неможливість певним чином розслабитися і відпочити. Люди вже призвичаїлися до такого життя, – розповідає Андрій Галюга.

Волонтери «Бо Можемо» завжди раді робочим рукам, тож із задоволенням приймуть помічників. На жаль, вже менше чернігівців долучається до плетіння сіток. Співзасновник громадської організації пояснює це тим, що люди, які допомагали раніше, плетуть сітки саме для підрозділів, де проходять службу їхні близькі.

Будь-хто може долучитися до плетіння сіток, навіть діти, волонтери з радістю всьому навчать. Команда збирається у будні дні з 08:00 до 17:00, і в суботу з 12:00 до 17:00, адресу можна дізнатися у соцмережах. Долучайтеся, адже це важливо. Також можете допомогти матеріалами, або донатом на сітки.

Збір «Бо Можемо» на маскувальні сітки і свічки: https://send.monobank.ua/jar/4a4VzxMSV3
 

FPV-дрони, або бойові пташки

Виготовляти FPV-дрони волонтери розпочали у 2023 році, коли зрозуміли, що це значно дешевше, ніж купувати у невідомого постачальника за збільшеною ціною. Андрій Галюга говорить:

- Я вже не рахую скільки їх зробили, але явно більше ніж 500. Дрони абсолютно різного призначення, різних розмірів, на різні підрозділи. Основна маса йде на 1-шу танкову бригаду, а якісь невеличкі партії, 20-30 птахів, на інші підрозділи.

FPV-дрон – це не дорога, порівняно з Мавіком, але дієва зброя. Часто такі дрони відіграють роль одноразового боєприпасу, адже не завжди вдається долетіти назад. Але хіба це важливо, якщо він здатний знищувати ворогів, техніку окупантів, а в деяких випадках навіть склади з боєприпасами?

Дрони, які виготовляє ГО «Бо Можемо», відправляють і на прикордоння Чернігівщини, і на гарячі ділянки фронту. Андрій Галюга зазначає, що запитів стало трішки менше. Волонтер припускає, що така динаміка спостерігається завдяки різним програмам, які запроваджуються на державному рівні. Проте військові, або їхні родичі, продовжують звертатися по допомогу.

- Ми стараємося допомогти скрізь, де просять, – ділиться волонтер. – Відмовляти дуже важко, бо рано чи пізно ми опинимося на місцях тих хлопців і дівчат. Ми завжди ставимо себе на місце того, кому відмовляють, і це дуже гарна мотивація, щоб шукати кошти та можливості, аби задовольнити потребу армії.

Собівартість FPV-дрона від «Бо Можемо» – 300-350 доларів. Порівняно з вартістю ворожої техніки, яку здатний знищити один бойовий птах, це не так вже й дорого. Минулого року Андрій Галюга відкрив великий збір на компоненти для дронів, і, як наголосив волонтер, він триватиме до перемоги. Чому варто задонатити саме на цей збір? Все дуже просто – усі кошти йдуть лише на складники. Громадська організація не нараховує заробітні плати, не витрачається на рекламу, чи інші речі.

Окрім донату, чернігівці можуть допомогти фізично. Андрій Галюга пояснює:

-  Якщо людина вміє тримати в руках паяльник, і має бажання допомогти, то ми з радістю приймемо та всього навчимо. Є такі процеси, як великовузлова збірка рам, або батареї, там де не потрібні якісь спеціальні знання. Цим займаються навіть підлітки, і ось в новинах траплялося, як малі діти збирали дрони. Тому можна долучиться, але зараз турбує більше фінансове питання, наші ресурси обмежені.

Збір на комплектуючі для FPV-дронів: https://send.monobank.ua/jar/7RA4iHWjkE
 

Павербанки з використаних електронних цигарок

Паралельно з виготовленням бойових птахів волонтери взялися за павербанки. Оскільки не завжди були компоненти, «Бо Можемо» брали використані електронні цигарки, або зіпсовані гаджети, батарейки яких ще залишалися придатними. Павербанки, які виготовляють чернігівські волонтери, складаються з плати, надрукованому на 3D принтері корпусі, та акумуляторів з використаних електронок.  

- Павербанк на фронті – це не тільки зарядити телефон, – зазначає волонтер. – Це та річ, яка в бойових умовах може зарядити рацію, забезпечити зв'язок, або зарядити батарею до того ж самого дрона, чи мавіка. Тобто це не тільки телефон, це і рації, і все, що має в собі електроніку. Але це теж розхідний матеріал, як і все на фронті, окрім людського життя.

Всі вироби виготовляються на совість, і обов’язково тестуються. Волонтери перевіряють павербанки кілька днів, і якщо все добре, їх відправляють нашим військовим. А чи користуються самі благодійники своїми виробами? «Мені совість не дозволяє зловживати службовим становищем», – відповідає Андрій Галюга, який неодноразово віддавав військовим власні зарядні пристрої, придбані в магазині.  

Як і решта виробів, павербанки відправляють на різні напрямки. Наразі попит зростає, тож військовим потрібна ваша допомога. Якщо у вас є можливість, приносьте використані електронні цигарки в зоомагазин «Кормушка» на проспекті Левка Лук’яненка, або зоомагазин «Кузя» (перехід біля ЦУМу). Також їх можна відправити поштою у Чернігів, попередньо домовившись з волонтерами. Окрім цього, можна долучитися до виготовлення павербанків.

- Пишіть нам у месенджер, ми розкажемо, покажемо, дамо матеріал і практичні рекомендації. Приєднуйтеся, ми раді новим людям, – говорить Андрій Галюга.

Ну і звісно ж, як і на решту напрямків, у волонтерів відкритий збір на пластик для 3D друку, який необхідний для виготовлення павербанків та іншої електроніки.

Збір на пластик для 3D друку: https://send.monobank.ua/jar/9ri2ohpsKb
 

Скоби для укріплення бліндажів

Влітку ГО «Об’єднання добровольців «Бо Можемо» створила невелику кузню, в якій виготовляють скоби для ЗСУ. За 3-4 місяці волонтери виготовили вже понад 10 тисяч скоб, а може навіть і 20 тисяч, які поїхали в різні підрозділи на багатьох напрямках.

Ці вироби необхідні для укріплення бліндажів. Скільки скоб іде на один бліндаж – невідомо, однак мінімальний запит військових складає 200-250 шт. Також є запити на 600, 800, 1000, та навіть 5000 шт. До речі, рекордна кількість, яку вдалося виготовити за день – близько 1000 шт.

Собівартість скоб від «Бо Можемо» вдвічі менша за магазинну ціну. Якщо підприємці реалізовують цей товар по 16-20 грн, то волонтери витрачають на виготовлення однієї скоби 8-9 грн, залежно від ціни арматури, яка доволі не стабільна.

- Якщо за одну суму їх можна зробити вдвічі більше, то чому б і ні. Це правильне використання людських донатів. Запити залишаються на одному рівні, але подекуди вискакують такі, які не можна задовольнити одразу, – говорить волонтер.

Приєднатися до виготовлення скоб може кожен. Це не важко, однак будьте готові до фізичної праці. Чим більше робочих рук, тим швидше військові зможуть укріпити свої позиції, зокрема і наше прикордоння. Також нагадуємо про збір на арматуру, яка дуже швидко закінчується. Ваші 10 грн – це одна скоба для захисників.

Збір на скоби: https://send.monobank.ua/jar/9KfG5oWZSs
 

Розбір завалів

Розповідаючи про напрямки роботи ГО «Бо Можемо», неможливо не згадати про розбір завалів та відбудову, адже саме з цього все почалося. В кінці квітня 2022 року, коли місто ще оговтувалося від бойових дій, Андрій Галюга допомагав постраждалим у форматі «чоловік на годину». Згодом до нього приєдналися Андрій Олексієнко, Валентин Бобир, Сергій Підопригора, та інші, які допомогли в започаткуванні такого масштабного руху.  

Люди не лише допомагали постраждалим, розбір згарищ для когось став терапією, хтось знайшов підтримку, хтось – товаришів. На початку з кожним разом лише збільшувалася кількість локацій, які треба розчистити, проте ставало більше й самих волонтерів. Андрій Галюга розповідає:

- Було так, що близько п'яти локацій за день ми закривали. Тобто кількість людей була аж настільки велика. Бувало і 200, і 400 людей за день збиралося, звісно ж не на одному об’єкті. Якщо говорити про одну локацію, то максимально десь 80 людей. З цього ком'юніті вийшли знайомі, друзі, навіть родини. Це був не просто розбір завалів. Мета була в тому, аби показати, що люди мають бути разом, підтримувати один одного, навіть в складні, темні часи.

З такої великої кількості людей залишилася лише постійна команда з 15-20 осіб. Волонтер зауважив, що зниження активності на толоках пов’язане зі зменшенням актуальності проблеми. Співзасновник ГО пояснює:

- Вже пройшов значний час, були запроваджені програми, як в області, так і на рівні міста, щодо розборів, прибирання будівельного сміття, наслідків руйнувань та іншого. Ще є люди, які не можуть з цим справитися, але вони або не звертаються, або знаходяться не в Чернігові. Досі є будинки, до яких навіть ніхто ще не торкався, але не великий відсоток. До того ж працюють державні програми на компенсацію, тому порівняно з 2022 роком, коли ніхто не розумів з чого почати, людям легше. Також багато поставили модульних будинків.

Попри зменшення попиту, команда «Бо Можемо» досі розбирає завали. Також, за словами Андрія Галюги, волонтери долучилися до допомоги військовому шпиталю та ветеранській організації, а саме взяли участь у демонтажі будівельних конструкцій, прибиранні сміття та інших робіт.
 

Відбудова пошкодженого житла

За розбором завалів прийшла і відбудова. Десь доводилося відновити частину будинку, десь працювати з нуля, а десь навіть заливати фундамент.

- Паралельно з завалами працювали над дахами, а потім зрозуміли, що не так вже й складно будувати, – розповідає Андрій Галюга. –  Будували, замінили вікна у понад 300 родин, двері у понад 150 будинків, допомогли замінити пошкоджене утеплення, утеплити будинки до зими 2022 та 2023 років. Відбудова йшла паралельно десь до середини 2023 року, коли завали в нас майже зійшли на ні. А потім ми повністю перейшли на відбудову.

За словами Андрія Галюги, силами волонтерів та власників житла, вдалося повністю відновити близько 30 будинків, в яких уже проживають сім’ї, та провести ремонтні роботи в понад 200 оселях. Відбудова – це не легка справа, тож іноді волонтерам доводилося мотивувати й самих господарів.

- Десь це відбувалося саме по собі. Коли людина бачить, що бухгалтер або фотограф навчився ремонтувати будинки, класти цеглу, працювати з деревом, мотивується й сама. Коли у людини немає з ким порадитися, то вона йде до нас. Ми десь підтримували фізично, десь фінансово, десь порадою, методи різні. Комусь треба було просто сказати, що зберись, за тебе ніхто це робити не буде, нічого страшного там немає, якщо не виходить – дзвони. І це допомагає людям.

Завдяки державним програмам та встановленням модульних осель, звернень щодо відбудови стало значно менше. Проте вони досі є. Волонтери й надалі продовжують допомагати відновлювати пошкоджене житло. На своїх сторінках у соцмережах «Бо Можемо» завжди анонсує відбудову та розбір завалів. Тож кожен може долучитися, попрацювати у дружній атмосфері, та допомогти постраждалим. Наразі волонтери працюють над пошкодженими дахами, відновлюють будинки у Чернігові та Старому Білоусі. Приєднуйтеся!
 

Збір коштів

На жаль, з часом значно впала активність людей, донатів стало менше. Оскільки у волонтерів ГО «Об’єднання добровольців «Бо Можемо» довгий час відкрито кілька зборів, вони також спостерігають цю невтішну статистику. Андрій Галюга говорить:

- Є люди, які донатять постійно, і вони долучаються до того, що потрібно зараз найбільше. Але об'єктивно, так, донатів стало менше. Тому що десь призвичаїлися, десь допомагають конкретно своєму підрозділу, у когось змінилося фінансове становище, є багато чинників. Змусити донатити людину, у якої інші пріоритети, напевно вже неможливо. Але важливо зберегти тих, хто донатить, і спробувати залучити нових людей.

Волонтери намагаються залучати людей різними методами. Доводиться і ярмарки проводити, і розіграші, і виконувати завдання за донат, а одного разу Андрій Галюга взагалі пішов збирати кошти біля П’ятницької церкви.

- Не те, щоби я хотів таким вчинком зібрати якусь велику суму, мета була в тому, аби привернути увагу людей. Хотілося донести, що вже у самих волонтерів закінчилися ідеї, яким би чином можна збільшити кількість пожертв. Вже і співали, і танцювали, і писали вірші, але це не дає того ефекту, який був на початку. Багато хто реагував позитивно, багато хто не реагував взагалі, негативних реакцій я не бачив. Загалом вдалося зібрати понад 2000 грн. Небагато, але я там не довго стояв, – ділиться співзасновник ГО.

Що ж мотивує волонтерів? Вони впевнені, що на місті військових, яким необхідна допомога, може опинитися кожен. Ну і звісно ж проста людяність та розуміння, що кожен має відчувати підтримку, особливо якщо він в тяжких умовах оберігає наші життя та захищає країну. Ну а тих, в кого зникла мотивація, Андрій Галюга запрошує відвідати лінію бойового зіткнення, та поглянути у втомлені очі наших захисників.

Тож як допомогти? Долучайтеся фізично до плетіння сіток, виготовлення окопних свічок, скоб, FPV-дронів та електроніки. Волонтери розміщують анонси на сторінках громадської організації у Facebook, Instagram та у Telegram-каналі. Приєднуйтеся, робочі руки завжди потрібні.

Ну і звісно ж за можливості просимо підтримати збори ГО «Бо Можемо». Це потрібно не лише волонтерам та військовим, а й тим, за кого вони віддають життя.

Збір на маскувальні сітки і свічки: https://send.monobank.ua/jar/4a4VzxMSV3
Номер картки: 5375 4112 1363 5571

Збір на скоби: https://send.monobank.ua/jar/9KfG5oWZSs
Номер картки: 5375 4112 1832 3959

Збір на комплектуючі для FPV-дронів: https://send.monobank.ua/jar/7RA4iHWjkE
Номер картки: 5375 4112 0927 8261

Збір на пластик для 3D друку: https://send.monobank.ua/jar/9ri2ohpsKb