Як працює Чернігівський рекрутинговий центр: все, що ви хотіли знати, у питаннях і відповідях

Рекрутингові центри почали відкриватися по всій Україні з лютого 2024 року. Їх основне покликання — допомогти кожному, хто хоче долучитися до Сил Оборони, знайти посаду, яка максимально відповідатиме його освіті, фаху, навичкам та фізичним можливостям.

Розібратися, як працює Чернігівський рекрутинговий центр та знайти відповіді на всі незручні питання нам допомагала рекрутерка Зоряна Олійник. 

Чи співпрацює центр з ТЦК?

Ми не співпрацюємо з ТЦК. Ми цивільні особи, рахуємося в штаті Центру надання адміністративних послуг і виконуємо завдання для Міністерства оборони. “Бусифікації” після відвідування нас не буде в жодному разі.

Чи передадуть дані моєї анкети в ТЦК, якщо я прийду до рекрутингового центру?

Ці дані не передаються в ТЦК. Анкета заповнюється для того, щоб максимально описати всі навички людини, а потім сконтактувати її з частиною. Наша робота - це не обманні шляхи й не заманювання. За можливі подібні дії для нас передбачена відповідальність.

Які вакансії нині є затребуваними?

Традиційно високим є запит на операторів БПЛА, водіїв, медиків, ремонтників. 

Яку інформацію я маю надати про себе рекрутеру?

Максимально вичерпну й правдиву. Варто сказати про наявність хронічних хвороб, якщо ви на щось страждаєте, максимально широко розповісти не лише про освіту та попередні місця роботи, а й про навички та уміння, які можуть бути корисними. Добре, якщо ви, наприклад, бухгалтер або інженер за фахом, але якщо вмієте лагодити автівки, або вільно володієте англійською, це  розширить спектр пошуку вакансій для вас.

Чи потрібно брати з собою документи: диплом, трудову книжку, тощо?

Ні, не потрібно. Всю інформацію рекрутер збирає з ваших слів. Тому бажано, щоб ви були максимально правдиві.

Чи можна обирати, в якій частині і на якій посаді проходити службу?

Так. У базі станом на зараз понад 10000 вакансій по всій Україні.

Якщо я завітав до Чернігівського рекрутингового центру, то автоматично служитиму в місті Чернігові?

Ні. Якщо ви з Чернігова, це не означає автоматично, що ви служитимете в рідному місті. Частина, бригада може бути чернігівська. Але людині, незалежно від того, на якій вона посаді треба буде знаходитися разом з бригадою весь час. Звісно, якщо ви діловод, на нуль вас не відправлять, але переїжджати доведеться.
Ми запитуємо, чи є якісь побажання, де людина хоче служити. Наприклад, дружина хоче доєднатися до частини, де служить її чоловік, або у людини батьки живуть на Одещині й вона була б не проти служити ближче до них, щоб мати можливість навідуватися. Але такого, що людина з Чернігова служитиме в Чернігові, не буде.

Кому рекрутинговий центр не зможе допомогти?

Ми не працюємо з діючими військовослужбовцями, особами, що знаходяться в СЗЧ, а також не займаємось переведеннями з однієї частини в іншу.

Чи може до вас звернутися людина з погашеною судимістю?

Загалом так, але тут все залежить від тяжкості статті, за яку людина відбувала покарання.

А якщо з якихось причин не вдалося закінчити ВНЗ, допоможете знайти посаду?

Так. Якщо при цьому вам менше 45 років, можемо запропонувати вступити до військового вишу на держзамовлення. Після навчання, що триватиме від півроку до двох років, здобудете вищу освіту та офіцерське звання. Потім по направленню вас спрямують до тієї чи іншої військової частини.

Який наступний крок після заповнення анкети?

Рекрутер шукає вакансії, максимально дотичні до інформації, вказаної у анкеті. І потім телефонує до частини, яка запропонувала вакансію, щоб розрекламувати вас як кандидата. Якщо частина вами зацікавилась, рекрутер подзвонить, повідомить, що певна частина пропонує вам певну посаду. Якщо ви теж зацікавитесь, у вас попросять дозволу надати частині ваші контактні дані через месенджер. Якщо надалі у вас з частиною складеться “метч”, вам дадуть рекомендаційного листа (гарантію, що на цю посаду чекають саме вас). Слід повідомити про це рекрутера, і він складе для вас список документів, потрібних для ТЦК та ВЛК, що значно пришвидшить процес їх проходження.

Чи отримаю я повістку? Й чи може статися, що мене відправлять служити не туди, куди пообіцяли?

Повісток вручати не будуть, наявність рекомендаційного листа гарантує, що вас не відправлять більше нікуди, окрім як у частину, яка вже чекає на вас. На вас сформують особову справу, ви пройдете ВЛК, якщо все буде добре, чекатимете на погодження психолога обласного ТЦК СП. Він проведе з вами ще одну співбесіду, чи ви готові, треба буде пройти тестування. І якщо все виявиться добре, вас відправлять до навчального центру.

Що я робитиму у навчальному центрі?

У навчальному центрі обов'язковою є базова загальна військова підготовка. Вона складається із навчань зі стрільби, тактичної медицини, інженерної справи тощо. Далі вас конкретно готують в той чи інший підрозділ, у який ви йдете, це — фахова підготовка. У бойових штурмовиків один процес підготовки, у операторів БПЛА інший. Потім в навчальному центрі ви підписуєте контракт і повертаєтесь до своєї частини для проходження служби.

А якщо у мене посада діловода, все одно потрібно проходити підготовку?

Так. Навіть якщо ваша посада більше схожа на цивільну, як-от фінансист чи діловод, але у попередньому життєвому досвіді немає проходження військової служби, треба буде пройти базову загальну військову підготовку тривалістю в один місяць.


Сподіваємось, цей матеріал став корисним для тих, хто  хоче вступити до лав ЗСУ. Маємо надію, що внесли максимальну ясність по всіх можливих питаннях. Але якщо все ж залишилися прогалини, ви завжди можете завітати за адресою: пр-т Левка Лук'яненка, 20а (ЦНАП) або зателефонувати за номерами +380974825952 або +380660057236 і уточнити все, що вас цікавить.