Не спішить звертатися на гарячу лінію: у Чернігові починається опалювальний сезон

У вівторок, 15 жовтня, у Чернігові починається опалювальний сезон. Цього дня розпочнеться підключення до теплопостачання лікарень, садочків та шкіл, а у середу, 16 жовтня – побутових споживачів. Втім, якщо труби опалення залишатимуться холодними у найближчі дні, можновладці просять не поспішати зі зверненнями до гарячих ліній.

Ситуацію з опаленням обговорили на загальноміській нараді, що 15 жовтня відбулася у міській раді Чернігова.

- Цей процес (запуску опалення, – прим.) буде займати від 5 до 7-8 днів. Тобто подача теплоносія буде здійснюватися у цей період. Це пов’язано з великою кількістю будинків. Але у будинках може буде заповітряна система і ще деякий час у деяких квартирах в якихось кімнатах може бути опалення, в якихось – не бути, – заявив позаштатний радник Олександра Ломаки Олексій Щербина. – Тому не потрібно вже з завтрашнього дня телефонувати на аварійну службу і робити заявку, що тепла немає. Ці заявки ми будемо приймати з наступного тижня, з понеділка (21 жовтня, – прим.). Телефони аварійної служби є на повідомленнях (на платіжках, – прим.).

Також, за словами Олексія Щербини, з листопада 2024-го до  31 січня 2025-го року мають бути проведені роботи з заміни повітряної теплової мережі. Ці роботи мають провести у рамках першої частини ґранту НЕФКО (ця організація має виділити 5,2 мільйони євро на заміну теплових мереж у Чернігові).

Крім того тепловики вирішують проблему з резервним живленням теплопунктів. Як стало відомо зі слів представника «Обленерго» (він не представився та не назвав свою посаду), деякі чернігівські котельні підключили одразу до двох енерголіній, щоб, у разі планових відключень однієї з цих ліній, котельню продовжували забезпечувати електрикою:

- По котельнях була проведена робота по підключенню певних об’єктів до двох ліній, які не мають залежності одна від одної. Тобто у разі відключень однієї лінії, інше джерело живлення залишається під напругою і котельня продовжує працювати, – зазначив представник «Обленерго».

При цьому, як підкреслив пан Щербина, всі котельні «Облтеплокомуненерго» та більшість котелень «Теплокомуненерго» забезпечені генераторами:
 

Олексій Щербина
Олексій Щербина, світлина Володимира Коваля

- В зоні обслуговування «Облтеплокомуненерго» всі котельні оснащені генераторами. В зоні чернігівської ТЕЦ (КП «Телпокомуненерго», – прим.) встановлено 40 генераторів. До кінця тижня плануємо встановити ще 10 генераторів, і на наступному тижні – ще 9 генераторів. Тобто всі елементи, які приймають участь у постачанні теплової енергії, будуть забезпечені резервним джерелом живлення.

Нагадаємо, телефони аварійної служби АТ «Облтеплокомуненерго», за яким радять звертатися у випадку, якщо до 21-го жовтня у вашій квартирі не з’явиться опалення: (0462) 622-973 та (0462) 622-963. Телефон аварійної служби КП «Телпокомуненерго»: (0462) 678-220.