Затори у Чернігові: рейтинг найзавантаженіших перехресть міста

Чотири — саме стільки перехресть фарбують навігаційні карти Чернігова у червоний колір. Такі дані надала дорожньо-транспортна геоінформаційна система міста, яку нещодавно розробили в НУ «Чернігівська політехніка» — розповіли в управлінні ЖКГ Чернігівської міської ради. 

Ще з десяток років тому затори для Чернігова були байками, які переповідали кияни. А нині кількість автівок тут, які рухаються однією смугою в пікові години, може перевищувати 2 тисячі одиниць. 

Як і в будь-якому великому місті, у Чернігові все частіше можна спостерігати підвищений вранішній і вечірній автомобільний трафік. Особливо складно пересуватися у такі години:

  • з 08:00 до 09:00;
  • з 12:30 до 14:00;
  • з 17:00 до 18:00.

В управлінні ЖКГ Чернігівської міської ради в коментарі для нашої редакції назвали такі основні причини заторів у місті:

  • збільшення кількості автомобілів;
  • обмеження руху ремонтними роботами;
  • популярність маршруту до великого ТРЦ;
  • вплив трудового режиму.

Тож, які перехрестя змушують містян запізнюватися? А що міська влада робить для поліпшення транспортної інфраструктури? Якими правилами дорожнього руху нехтують водії у заторах? А скільки часу проводять в заторах водії в різних містах світу? А чим займаються чернігівські водії у заторах?

Відповіді на всі ці запитання шукали журналісти Чернігівської Медіа Групи.
 

ПЕРЕХРЕСТЯ ВУЛ. ГЕРОЇВ ЧОРОНОБИЛЯ — ПРОСП. МИРУ — ВУЛ. КОЗАЦЬКОЇ

За перехрестям цієї вулиці, мов вартовий, цілодобово стежить Свято-Михайлівський храм. А за щоденним сходом і заходом сонця — затори. Часом вони тут не поступаються столичним. Крім того, це роздоріжжя входить до переліку найбільш небезпечних у місті. Враховуючи, що тут пролягають популярні маршрути до центру, Масанів, Ремзаводу або найбільшого у місті ТРЦ — потік автівок тут не вщухає. І загалом, рух по проспекту Миру у пікові години є доволі завантаженим, адже цей шлях є фактично безальтернативним для всіх, хто хоче дістатися з житлових масивів Ремзаводу і ЗАЗу до центру міста.

В управлінні ЖКГ Чернігівської міської ради вже моделювали варіанти, як оптимізувати проїзд цією ділянкою. Зійшлися на рухові по колу. 
 

ВИЇЗД ПІД ШЛЯХОПРОВОДОМ З МІКРОРАЙОНУ МАСАНИ: ПЕРЕХРЕСТЯ ВУЛ. ГРОМАДСЬКОЇ — ВУЛ. КОЗАЦЬКОЇ— ВУЛ. ЛЮБЕЦЬКОЇ

А це перехрестя під залізничним мостом пробуджує тамтешніх водіїв краще від будильника, адже вони знають: якщо до 07:20 проїхати його не встигли — ранок проведуть у заторі. Позаяк, шляхопровід на Масанах зводили ще у 1917 році — він досі обмежений лише двома смугами для руху. І це не лише ускладнює щоденне пересування, але й перешкоджає роботі екстрених служб, що є дуже небезпечним для життя містян. 

За інформацією виконувача обов'язків міського голови Чернігова Олександра Ломака, нині у районі Масанів проживає близько 30 тисяч людей. А сама місцина дедалі густіше оточує себе забудовами. А це означає, що автовласників тут стане ще більше.

Тож, 2023-го на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради посадовці почали шукати шляхи розв'язання транспортного колапсу. Тоді запланували виділити сюди аж 57 млн гривень та реконструювати вулицю Любецьку. Збільшити отвір шляхопроводу та розширити дорогу до чотирьох смуг руху — по дві у кожному напрямку. 
 

ПЕРЕХРЕСТЯ ПРОСП. ЛЕВКА ЛУК’ЯНЕНКА — ПРОСП. МИХАЙЛА ГРУШЕВСЬКОГО

Рух автомобілів на цьому перехресті дуже інтенсивний. По-перше, проспект Грушевського (раніше вул. 1 Травня — прим.) є основним шляхом, який поєднує центральну частину міста із великим житловим масивом в межах вулиць: 1 Танкової бригади (Бєлова), Соборності (Доценка), проспекту Левка Лукʼяненка (Рокосовського). По-друге, цей же масив через вулиці Героїв Чорнобиля і Козацьку поєднується з іншим великим районом міста — Масани.

Поруч з перехрестям знаходиться найбільша міська лікарня №2, що також впливає на потік автомобільного і громадського транспорту. А чи не найбільшим додатковим фактором, який генерує значний трафік автомобілів на цьому перехресті, є великий торговельний центр поруч, до якого щодня приїздять сотні машин. 

Не дивлячись на доволі широку проїзну частину автошляхів на цьому перехресті, рух у пікові години тут доволі ускладнений. В управлінні ЖКГ Чернігівської міської ради переконані, що вирішити цю проблему допоможе облаштування руху по колу. Доцільність цього методу вже довела світова практика, а інші перехрестя Чернігова, де кола вже функціонують в тому «переконалися».
 

ПЕРЕХРЕСТЯ ПРОСП. ЛЕВКА ЛУК’ЯНЕНКА — ВУЛ. КИЇВСЬКОЇ

Перехрестя, яке знаходиться майже навпроти найбільшого у місті ТРЦ, також є таким у місті, де чернігівські водії можуть втратити пильність за кермом. Причина у великому потоці автівок, шлях щоденно сковують затори. Вулицею Київською водії рухаються з центральної частини міста та з більш дальніх районів у сторону «Голлівуду» та проспекту Лукʼяненка.

Тут, як і на перехресті просп. Левка Лук’яненка — просп. Михайла Грушевського, в управлінні ЖКГ Чернігівської міської ради пропонують облаштувати рух по колу. Однак, запевняють, що реалізовувати їх треба одночасно, позаяк, вони безпосередньо пов’язані одне з одним. 
 

НАЙНЕРВОВІШІ ВОДІЇ ОБʼЇЖДЖАЮТЬ ЗАТОРИ ПО ЗУСТРІЧНІЙ СМУЗІ АБО ТРОТУАРАМИ

Нині рух автошляхами міста контролюють 70 світлофорів — розповіли у КП «Міськсвітло». А ще частими вартовими цих перехресть є патрульна поліція. Командир взводу 1, роти №1, батальйону управління патрульної поліції в Чернігівській області Любов Ходот розповіла журналістам Чернігівської Медіа Групи якими правилами дорожнього руху нехтують водії у заторах.

«Найчастіше в заторах порушники виїжджають на зустрічну смугу для руху, перетинаючи при цьому одну або подвійну суцільну лінію. За що передбачена адміністративна відповідальність за ч.2, ст.122 Кодексу України про адміністративні правопорушення і карається штрафом у розмірі 510 гривень. Ще місцеві водії можуть об’їжджати затори тротуарами. За рух тротуарами, згідно ч.1, ст.122 Кодексу України про адміністративні правопорушення, передбачений штраф у розмірі 340 гривень». 


Командир взводу 1, роти №1, батальйону управління патрульної поліції в Чернігівській області Любов Ходот
 

СКІЛЬКИ ЧАСУ ПРОВОДЯТЬ В ЗАТОРАХ ВОДІЇ В РІЗНИХ МІСТАХ СВІТУ

Півтори години у Лондоні. Трохи більше години в Мілані, Парижі та Нью-Йорку. 50 хвилин у Берліні та 40 в Амстердамі. Саме стільки часу у тамтешніх водіїв викрадають затори в години пік. Про це свідчить щорічний Індекс трафіку нідерландської фірми TomTom. Мова про середній час у дорозі для 10-кілометрової поїздки. Відтак, кожен кілометр шляху у пікові години цих міст водії долають за 6 хвилин. 

Похизуватися дорожнім трафіком можуть в американських Дейтоні, Сент-Луїсі, Детройті або ж у Баффало. Там 10 кілометрів можна подолати всього за 10 хвилин. Це стало можливим завдяки будівництву великих автомагістралей, маршрути яких закладають просто через міста і середня швидкість руху там перевищує 60 км/год.
 

А ЧИМ ЗАЙМАЮТЬСЯ ЧЕРНІГІВСЬКІ ВОДІЇ У ЗАТОРАХ?

З таким запитанням журналісти Чернігівської Медіа Групи чатували на місцевих водіїв та водійок поблизу АЗС.

«Раніше намагався якось об’їхати, поспішав, а потім кілька разів отримав штраф і тепер у заторах музику слухаю. Заспокоює», — посміхається водій Ілля.

«Я живу в місті вже 50 років. Тому завчасно продумую маршрут, щоб уникнути заторів. Їду дворами, шляхами, які не є популярними серед водіїв, і про них мало хто знає. А коли вже трапиться якийсь довгий світлофор — вмикаю радіо і слухаю новини», — ділиться лайфхаками Василь Іванович.

«Вмикаю подкасти, слухаю голосові повідомлення, на які у клопотах часу бракує. Якщо бачу, що це надовго — можу поїсти щось», — розповідає власниця авто Лариса.

«Ой, не люблю заторів страшно. Я живу на Масанах і бувало, коли не встигала виїхати вчасно з дому — просто під шляхопроводом, на перехресті вул. Громадської — вул. Козацької — вул. Любецької, і фарбувалася на роботу, і снідала. Залишалося ще тільки зуби там почати чистити!», — пригадує Людмила.


Фото: Валентин Бобир