Вакансії шкіл і садочків Чернігова: навантаження, зарплати і війна заважають шукати фахівців

За інформацією, що розміщена на сайті управління освіти Чернігівської міської ради, станом на 1 жовтня у міських школах бракує семи вчителів. Також серед актуальних вакансій є психолог, фахівець з охорони праці, лаборант, електромонтер, двірник та інші. Чи швидко вдається знайти спеціаліста на вакантне місце, та яку заробітну плату пропонують у школах міста, дізнавалися журналісти Чернігівської Медіа Групи.

Кого потребують чернігівські школи

Як нам повідомили в управлінні освіти ЧМР, міські школи переважно укомплектовані необхідними кадрами для здійснення процесу навчання. Упродовж останніх років спостерігається певна плинність кадрів, і навіть зараз знайдеться кілька вакантних місць для вчителів та інших професій. Але, як зазначає управління, всі місця оперативно заповнюються. Однак цього не можна сказати про дитячі садочки. До речі, 3 жовтня управління освіти розмістило майже 100 актуальних вакансій закладів дошкільної освіти, з яких 40 – вихователі.

Є певні труднощі у швидкому заповненні вакансій вихователів закладів дошкільної освіти, асистентів вчителя (в інклюзивних класах). Ця тенденція спостерігалася й раніше, ще до повномасштабного вторгнення. – повідомляє управління освіти ЧМР.

Яких фахівців найважче знайти? На це питання нам відповіла директорка Чернігівської гімназії №3 Олена Яковчук.

Важко знайти якісних з погляду професійності, небайдужих, ініціативних фахівців. Ну а якщо по предметах, то завжди важко з вчителями англійської мови, тому що ті, хто добре знають мову, намагаються знайти більш високооплачувану роботу. Інколи важко шукати вчителів з математики, фізики, їх дуже мало.

Наразі у гімназії №3 також є актуальні вакансії. Заклад освіти шукає вчителя української мови, оскільки їхня працівниця йде в декретну відпустку, фахівця з охорони праці та психолога.

Психологи на вагу золота. За законом у керівника є можливість трансформувати штатний розпис, тобто заощадили на одних посадах задля того, щоб ввести в штат додаткову. Один психолог на майже 2000 дітей – це вкрай мало, тож шукаємо хорошого спеціаліста, – пояснює директорка гімназії №3.

Управління освіти 1 жовтня розмістило на своєму сайті актуальні вакансії для вчителів:

  • Ліцей № 1 – вчитель інформатики;
  • Гімназія №9 – вчитель англійської мови;
  • Гімназія № 13 – вчителі англійської мови, фізичної культури та інформатики;
  • Ліцей № 15 – вчитель інформатики;
  • Гімназія № 17 – вчитель англійської мови.

Окрім цього, заклади освіти шукають медичних сестер, двірників, електромонтерів, психологів, лаборантів та інших фахівців.

Не всі претенденти витримують навантаження

Олена Яковчук говорить, що зазвичай на вакансію претендує 1-2 людини, а іноді взагалі може ніхто не прийти. За її словами, далеко не всі погоджуються на навантаження, яке вимагає навчальний заклад, тож не завжди легко знайти хорошого вчителя. З цим погоджується і директорка Чернігівської гімназії №35 Наталія Іваницька.

Люди приходять, попрацюють, бачать, що складно, і звільняються. Йдуть не тому, що до них якесь інше ставлення, а через навантаження. Така проблема у нас зараз із вихователем групи продовженого дня. Наша школа велика, більше ніж 700 дітей початкових класів, а це 8 перших і 7 других класів продовженого дня. Потрібно чотири вихователі, а в нас їх троє, не можемо знайти фахівця. Не всі витримують навантаження. Зараз активні діти, стресові умови, майже кожного дня треба спускатися з дітьми в укриття і знаходити їм там заняття, аби не було травматизму, слідкувати за ними, – розповідає директорка гімназії №35.

Враховуючи ситуацію на прикордонні Чернігівщини, зрозуміло, що багатьом вчителям, як і іншим місцевим мешканцям, довелося евакуюватися. Оскільки багато ВПО з області обирають для подальшого проживання Чернігів, здавалося б пошуки фахівців мали стати простішими. Проте Наталія Іваницька говорить, що на практиці все зовсім інакше.

Кожна школа відрізняється кількістю дітей, вчителів, особливістю мікрорайону. Якщо говорити про гімназію № 35, то ми одна школа на весь мікрорайон, тому ми переповнена школа, а це теж своя специфіка. І коли вчителі обирають собі навчальний заклад, вони думають над тим, де їм буде зручніше, можливо, простіші умови. Але у нас є працівники ВПО: педагог-організатор, вихователь ГПД, і навіть наша офіцерка безпеки з прикордоння переїхала.

Яку зарплату пропонують вчителям

Відомим фактом є те, що робота вчителя в Україні не високо оцінюється у фінансовому плані. Заробітна плата складається з посадового окладу та надбавок за вислугу років, класне керівництво, престижність посади, винагороди за сумлінну працю. Отже, скільки ж отримують вчителі? На сайті управління освіти ЧМР жодна цифра не вказана, однак на Єдиному порталі вакансії Чернігівська гімназія №13 пропонує суму в розмірі 8000 грн.

Вчителі діляться на чотири групи, які впливають на розмір заробітної плати: без категорії, першої категорії, другої категорії та вищої категорії. Також управління освіти зазначає, що вчителі зі стажем роботи понад 3 років отримують 10% надбавки, 10 років – 20%, а 20 років – 30%. 

За підрахунками Міністерства освіти і науки, зарплата вчителя І категорії – 12 906 грн (6567 та надбавки), вчитель вищої категорії з доплатами та надбавками отримує 13 759 грн. Розмір заробітної плати директорів разом з надбавками становить 16 102 грн. Для обчислення середньої заробітної плати враховують роботу на повну ставку, підвищення ставки на 10%, надбавки за вислугу, престижність професії, оздоровчі. Із суми середньої розрахункової заробітної плати вираховуються податки, тобто це мінус 20%. Отже, з врахуванням податку маємо такі дані: зарплата вчителя першої категорії – 10 324 грн, вищої категорії – 11 007 грн, директорів – 12 881 грн.

Важко знайти того, хто погодиться на таку зарплату виконувати якісно великий обсяг роботи, – говорить Олена Яковчук. – Але ми віримо, що такі люди існують, що вони прийдуть і долучаться до нашої активної команди.

Знайти актуальні вакансії можна на Єдиному порталі вакансії, або на сайті закладу, чи управління освіти ЧМР. Також іноді школи публікують інформацію про пошук вчителя у соцмережах.