Гроші під ногами: скільки чернігівці заробляють на каштанах

Від трьох до п’яти гривень за кілограм. Такі ціни на прийом каштанів купці вказують на сервісі оголошень OLX.ua у Чернігові. Символ столиці чернігівці перетворили у символ заробітку. Здають і по 7 тонн за один раз. Хто ці люди, скільки вони на цьому заробляють та що потім з товаром роблять підприємці — з мисливцями на каштанів спілкувалися журналісти Чернігівської Медіа Групи.

Буцають ногами, жбурляють один в одного або виготовляють творчі поробки — що тільки не роблять з каштанами восени. Однак, відшукати їх в парках чи дворах дедалі важче. Чому? Пам’ятаєте, як у дитинстві замість грошей у вигаданих магазинах розраховувалися листям, а каштани уявляли копійками? Так от тепер це стало цілком реальним. 

На OLX.ua знаходимо оголошення. По 3 грн за кг каштани в людей купує колишній військовослужбовець Сергій Макаренко. Воював у складі ТРО на Луганщині, отримав поранення і демобілізувався. Тож, за незвичне підприємництво взявся лише цього року.  Каже, на ціну впливає свіжість плоду. 

«Багато залежить від того, наскільки вони сирі, щоб потім не гнили, як картопля чи яблука. Якщо дуже сирі або сухі — мінус 10 копійок на кожному кілограмі. Бо ми їх потім відправляємо до фармацевтичних компаній і з них роблять ліки. Для них це вже коштує 8 грн за кг».

Деякі підприємці спеціально наймають робітників і вивозять збирати каштани туди, де їх багато. До Сергія товар приносять, здебільшого, діти та пенсіонери. 

«За один раз приносили й по 7 тонн», — згадує підприємець.

І якщо всі гожі — за таку вагу можна вторгувати 21 тисячу гривень.

Наступним у списку оголошень каштани купує прилучанин Денис Подоляко. Дає більше — 5 грн за кг. До Чернігова приїздить один раз на тиждень. Скаржиться, що цьогоріч врожай слабкий.

«Мені дзвонять, я записую адреси, приїжджаю, переважую. Людям гроші — мені каштани. Якщо об’єм від 100 кг — забираю від будинку. А приїжджаю туди — весь двір сходиться нести хто скільки назбирав. Головне, щоб не був мокрим і тріснутим. Бо поки тріснутий дійде до сушки — загнивається і заражає здорові каштани».

Щойно чоловік повертається до Прилук — за кілька днів телефон знову обривають дітлахи: вже назбирали 300 кілограм. А це — півтори тисячі гривень. І хто б міг подумати, що конкурентами у роботі для них стануть ті, кому вже далеко за 60?

«Є один чоловік в Прилуках, якому вже більше 60 років. Так він за два тижні збирає майже півтори тонни сам. В грошах це 7500 грн. А в Чернігові від бабусі вивезли 840 кг. За це пенсіонерка вторгувала 4200 грн», — підраховує бізнесмен.

Як і Сергій, Денис теж відправляє товар до фармацевтичних заводів. Та спершу він має його перебрати, висушити та спакувати у сітки, щоб каштани провітрювалися. 

«Вони самі машинами приїздять і завантажують по 22 тонни. Було таке, що з мого двору каштани поїхали аж до Франції».

У черзі до мобільного пункту прийому каштанів 14-річного сина Артема супроводжує містянка Інна Шкурко. Здавати прийшли вперше, бо хлопчині схотілося першого заробітку. 

«Назбирав 70 кг на 350 грн. Працював разом з товаришем. У того заважило на 39 кг. Отримав трохи менше — 195 грн. Збирали в парках, під деревами у дворах. Словом, де бачили, спеціально нікуди не їздили».

Перетворити заняття з трудового виховання у фінансову грамотність зуміли й дитячі садочки. Завідувачка Чернігівського ДНЗ №68, “Пізнайко”, центр розвитку дитини Ірина Казимир розповідає, що каштани з дітлахами здавали вже двічі.

«Перший раз здали понад 100 кг на трохи більше, ніж 500 грн. А другий раз вже більше 200 кг і вторгували більше тисячі гривень. Програма трудового виховання передбачає збір гілочок, листочків. А каштани для дітей взагалі величезне задоволення! Малеча збирає їх у свої маленькі відерця, а вихователі вже пересипають у кошики, пакети і потім так здаємо».

За перший виторг придбали логопедичну ляльку. Другий, каже, витратити ще не встигли. А от минулого року вторговані кошти передали волонтерам на потреби ЗСУ та накупили продуктів для поранених бійців у госпіталях.

Цього року сезон добігає кінця. А от наступного гроші з дерев можуть посипатися і на вас:)