Чому мухи так довго дошкуляли цієї осені – відповідь еколога

Цієї осені чернігівцям тривалий період дошкуляли мухи, які нікуди не зникали навіть у жовтні. Проте, як тільки температура почала спадати, зменшилася й кількість цих комах. Чому мухи так довго літали, та коли мають остаточно зникнути, пояснив Юрій Карпенко завідувач кафедри екології та охорони природи НУ «Чернігівського колегіуму».

У вересні та на початку жовтня мухи стали занадто докучливими, особливо це відчули жителі приватних секторів та сільської місцевості. У магазинах сезон комах до осені вже закінчився, на відміну від людських осель, тож знайти якийсь засіб порятунку, окрім дихлофосу, було нереально. То ж чому мухи так набридали цієї осені? Юрій Карпенко пояснює:

По-перше, вересень був дуже теплим, майже четвертий місяць літа. Мухи продовжили свій цикл розвитку на тривалий час. Тепло, суха погода, відсутність приморозків – це оптимальні умови для відкладення яєць, розвитку личинок та отримання додаткового покоління. По-друге, це безхребетні, холоднокровні істоти, які забезпечують харчування, виходячи з тих ресурсів, які є. Якщо їх багато, вони розмножуються. Але головна причина – це погодні умови.

Еколог зазначає, що в сільській місцевості та приватному секторі мух завжди значно більше, аніж біля багатоповерхівок. Річ у тому, що на таких територіях комахи мають більший харчовий ресурс, а саме залишки сільськогосподарської діяльності. Пік розвитку популяцій припав на осінній період, тож саме у вересні та на початку жовтня мухи найбільше дошкуляли людям.

Ці комахи доволі набридливі, та ще й переносять хвороби, однак від них є користь у природі.

Їх роль багатокомпонентна: по-перше, це їжа для птахів, по-друге, їх личинки руйнують мертві органічні рештки, ну і по-третє, вони самі створюють біомасу, яка при їх загибелі теж є добривом, – говорить Юрій Карпенко.

Зазвичай у жовтні мух вже значно менше, або взагалі немає, особливо якщо вересень супроводжується приморозками та низькою температурою. Проте цього року комахи тривалий час набридали людям. Аби мухи остаточно зникли, необхідно, щоб середньодобова температура була нижче 5°С. Такі умови, разом із приморозками, вже є екстремальними для цих комах. Науковець зазначає:

Вони, фактично заціпеніють на ніч, а вдень, коли сонечко припікає, температура підвищується, вони прокидаються і знову літають. Але якщо стабільна температура матиме низькі показники, то вони вже будуть або залягати в сплячку, або просто гинути.

Як тільки температура спала, мух і справді поменшало. Юрій Карпенко зауважив, що якщо позначка термометра вдень підніметься до 20˚С, то комахи знову літатимуть, однак вже не будуть так набридати цього року.